Apr 23, 2008

Varför är smeten alltid godast?

Tips
Gör två satser hyldeliskaka - ät den ena som smet medan du väntar på att den andra gräddas.


Ingredienser
100 g smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker (läs: 2 rågade tsk)
margarin & grahamsmjöl till formen

Lägg till inget, något eller allt av följande
1 krm cayennepeppar
1 dl russin eller annan torkad frukt
1 dl hackade valnötter
eller annat gott i skafferiet, t ex marshmallows

Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Lyft av kastrullen från plattan. Rör ner socker och ägg, blanda väl. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat. Häll smeten i en smord och bröad form ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen 20-25 min. Kakan blir låg med ganska hård yta och kladdig i mitten. Låt kakan svalna lite. Gott med grädde eller glass till.

Det är ju alltid gott med valnötter men jag anade inte hur fantastiskt det skulle smaka med russin! Är sugen på att prova andra torkade frukter också. Mamma rekommenderar craisins (torkade tranbär). Lätt, snabb, går aldrig fel, utom när bakmargarinet tog slut och jag använde bregott istället.

1 comment:

Lisa said...

Mamma meddelar att hon provat craisins i (torkade tranbär). Tack för tipset!